חגיגה ירושלמית אותנטית/ ירון גלברט 


"טוב, יאללה ביי" – משפט ירושלמי קצרצר כולל בתוכו עברית, ערבית ואנגלית וזה כל הסיפור- קיבוץ גלויות של בני עדות שהתגעגעו אלפיים שנה לעיר שבליבה חומה, יהודים וערבים, חרדים וחילוניים. הסיפורים שסופרו בחצר המשותפת ליד בור המים, מועברים היום דרך מדורת השבט המודרנית, הלו היא קבוצת הוואטסאפ, אך אין כמו לשמוע אותם ממספר סיפורים אותנטי ובמקומם הטבעי, מוזיאון שנמצא בתוככי העיר העתיקה ומשחזר את חיי ירושלים ביישוב הישן, שלפני קום המדינה ובתוכו- חצר ירושלמית אסלית וחפצים מקוריים, שלכל אחד מהם סיפור משלו.

פסטיבל "מאאתיים סיפורים ירושלמיים" מציע חגיגה עשירה של סיפורים, מופעים, סיורים תיאטרליים וגם סרטונים. ניחוח לאדינו, יידיש ובעיקר "ירושלמית". 

 

"ירושלים היא יוצרת הסיפורים המופלאה של העם היהודי. מההווי המיוחד שהתפתח בירושלים- השפה, הפולקלור, הטיפוסים הירושלמים המיוחדים- צמחו הומור של שייקה אופיר והגשש החיוור. השפה מערבת ביחד עברית, ערבית, לדינו ויידיש ומשפיעה על החיות המתפתחת של הלשון". יהודה עצבה.

 

" כל סיפור ירושלמי היה יכול עקרונית, להתרחש גם בחיפה או רחובות או נהלל. העניין הוא שדווקא בירושלים הוא הופך להיות סיפור בראס בן-ענו" ג'קי לוי.

בראס בן ענו= בעל כורחו.

 

"איך שיורדים את הקסטל  לכיוון תל-אביב, החמצן מתקלקל ואיתו העברית. זה לא סיפור. זה מדע. אין לי שום דבר נגד תל-אביב. פעמיים בשנה אני מגיע לשם, פותח זימים , שוחה לאן שצריך וחוזר לירושלים. סבא שלי אמר עליה שזו עיר שבנו בינתיים - עד שבאמת יבנו את העיר... הוא אהב גם את חיפה, היה שם פעמיים, רק שהיה סגור..."   דביר סורמלו- נכדו של סורמלו הגדול

 

 

 

עם הקמת מוזיאון חצר הישוב הישן ביום ירושלים 1976 תאר יעקב יהושע בלשונו הציורית: " נדמה כי כלים אלו שנאספו מבעלי בתים שונים, עומדים כיום בפני קהל המבקרים מבויישים ונכלמים, לשונם עילגת וכאילו ניטל מהם, כוח הדיבור כדי לספר את הקורות אותם בעבר...אין כאן כלים נאים המרחיבים דעתו של אדם...יש כאן כלים שהזקנה קפצה עליהם, מלבושים בהם התעטפו בניהם של שומרי החומות של ירושלים. מהם מטולאים ומהם שדהו מזוקן. אולם על אף "עוניים ודלותם" השמחה שוכנת בהם, ונדמה כי חשים הם כי "שבו לגבולם" למקום שבו נולדו וחיו"...(מתוך: יעקב יהשוע, סיפורו של הבית הספרדי, ירושלים 1976, עמ' 10-12).

 

חלפו למעלה מ- 40 שנה, וליחם  של הכלים והסיפורים שליחם  טרם נס.

לכל מבקר שעבר זה מכבר את גיל ההתבגרות או גיל העמידה החפצים במוזיאון אינם סתם חפצים שאבד עליהם הכלח.

כל חפץ מזכיר את הבית , מזכיר את ההורים ואת הילדות ...

המוזיאון הוא אבן שואבת לסיפורים, למספרי סיפורים ולאוהבי הסיפור באשר הם.

השנה תודות לעיריית ירושלים חלום הפקת חגיגת מאאתיים סיפורים ירושלמיים קרם עור וגידים.

במוזיאון חצר היישוב הישן בעיר העתיקה ירושלים .

ימים ב'-ה' 12-15.8.19

סיפורים, מופעים, סיורים תיאטרליים ועוד.

מחירים סמליים: ממחיר כניסה למוזיאון ועד 50 שקלים. סיור מזמר עם טעימות ב 65 שקלים.

פנו מראש בטלפון 052-4002478 ,02-6284636 ,02-6276319

הפקה ובניית תוכן | אורה פיקל־צברי, יהודה עצבה, שי גיל

סיפורי הפרלמנט הירושלמי (יהודה עצבה, שוקי בן עמי ודוד מונשיין)

ג'קי לוי, דביר סורמלו, דלילה שמש, שמחה סיאני, הרב ישראל גליס,

יצחק אלפרט, ועוד....

 

logo בניית אתרים