הענקת אות התקומה במוזיאון חצר היישוב הישן/ נורית יהל
במוזיאון חצר היישוב הישן בירושלים נערך אירוע הענקת "אות התקומה" לתורמים למדינה ולתקומה. ועדה של המוזיאון בחרה ארבעה אישים שתרמו לתקומת העם בארצו. האירוע התקיים ביום שני א' באייר תשע"ט, 6 במאי 2019.
המנחים של האירוע היו הרצל ובלפור חקק, ששימשו בעבר יושבי ראש אגודת הסופרים העברים (2015-2003). משוררות ומשוררים השתתפו באירוע וקראו שירי תקומה.
הוועדה העניק "אות התקומה" למשורר יצחק גנוז, אחד ממפקדי ה"אקסודוס", שפעל רבות בתחום העשייה הציבורית והספרותית:
בנימוקים נאמר:
"המשורר יצחק גנוז, מאז שעלה לארץ באנייה "אקסודוס" עושה הכול מתוך שליחות היסטורית.
יצחק גנוז בכל כתיבתו ובכל מעשיו רואה עצמו נרתם למען הכלל, למען היחד, למען העם. יצחק חדור תחושת שליחות, נביא מודרני שבא לדובב את אלה שאינם. בכתיבתו היוקדת יש נתיבים להעניק חיים לאלה שאינם איתנו עוד. מדובר ביוצר שחי בתחושה שהוא עלה שמחובּר לענף לגזע ולשורשים. יצירתו הענפה באה לגשר בין העברית ובין היידיש וכותב בשתי השפות, שיריו מחוללים מחדש את התקומה ויש בה מורכבות: שירים שמדובבים את הדו-שורש, את ייסורי השורשים הכפולים. יצירתו ומפעליו התרבותיים הם שילוב של שואה, תקומה והנחלת הזיכרון. ...עורך כתב עת "ידע עם": חקר קהילות ישראל"...
הוועדה בחרה להעניק אות התקומה גם לאחיות הדסה וצלילה באו, על פעילותן למען הנחלת זיכרון השואה ומפעליו של אביהן יוסף באו:
בנימוקים נאמר:
"האחיות צלילה והדסה באו נושאות את הלפיד במרוץ השליחים של הנחלת העברית והמורשת של אביהן יוסף באו. דמותו משמשת להן תמיד כעמוד האש לפני המחנה. האב יוסף באו, ניצול שואה, חיבר ספרים בתחום העברית והאנימציה, היה חלוץ האנימציה הקולנועית, חלוץ בהכנת סמלילים לקולנוע הישראלי ועבד גם בשליחות המוסד בזיוף תעודות ודרכונים עבור שליחויות עלומות. האחיות משמרות את הסטודיו האמנותי שלו ומנחילות את מורשתו לדור הבא.
שתי האחיות נושאות את שרביט השליחות במסירות ובנחישות. בזכותן - סיפור חיי ההורים שלהן מגיע לפינות שונות של הארץ, לבתי ספר ולמוסדות – וכך זוכה הרעיון היהודי והציוני להדים בקרב הדור הצעיר. במסירותן הרבה הצליחו להפיח חיים ביצירה של יוסף ורבקה – והעֶרכּה שהפיקו היא מלאכת מחשבת: שחזור של מזוודת היצירה של אביהן, יצירת מופת של זיכרון ואמנות. האחיות צלילה והדסה באו מקיימות קשר קבוע עם קהילות יהודיות בגולה להנחיל להם את מורשת השואה והתקומה".
הוועדה בחרה בסופר, משורר ופעיל חברתי עמנואל בן סבו כזוכה באות התקומה:
" הסופר עמנואל בן סבו תורם בכתיבתו לילדים להנחלת ערכים של אזרחות טובה ושל חינוך לשלום. הוא מקדיש את חייו לחינוך ילדים שגדלו במשפחות הרוסות ועושה למען חיזוקם בכפר ילדים מטעם רשת "אמונה". הוא גם יזם חברתי בעירו ויוזם מפגשים בין דתיים וחילוניים ובין ימין ושמאל לצמצם את הקיטוב בעם.
דרך הכתיבה של עמנואל בן סבו לאורך כל ספריו היא לשלב בין ספרות יפה לבין עולם הילדים. מבחינת בן סבו – הכוונה היא להקנות ערכים, לעצב את האישיות של הילדים, לפתוח בפניהם אופקים, לפרוש עלילות שיציירו מתכּונות שונות של מציאות, של חֲברות שונות.
כיוצר הוא חש מחויב לתת לילדים ולהעשיר אותם: הנתינה היא מהות חייו והוא משלב את אהבתו לספרות העברית בתרומה לחברה".
הוועדה כללה את יו"ר דירקטוריון המוזיאון עו"ד חגי סיטון, מנהלת המוזיאון אורה פיקל צברי ויושבי ראש אגודת הסופרים העברים (2015-2003) הרצל ובלפור חקק. ליווה את הערב בשירי זמר רועי שיר רן.
משוררות ומשוררים קראו משיריהם: אביבה גולן, אשר כנפו, יעקב יעקב, גילה שאולי, מלכה אליהו, בתיה ברלב, אדלינה קליין, חגי קמרט, חיה בנצל, יהודה ניסן, יחיאל לוי, כרמית רינצלר, ליאת בן שי, מיקי ניב, אריה מארק, רחל סיידוף מזרחי, יפה לורנצי, ירדנה טל.