משלחת ספרות מנפולי בירושלים/ טליה אבישר

בנובמבר 2018 במלאת מאה שנה לסיום מלחמת העולם הראשונה קיים המרכז הים תיכוני קונגרס שירה בסימן השלום העולמי. בכנס זה השתתפו שש מדינות (ארה"ב, אוסטרליה, גואטמלה, איטליה, ...וישראל), והמשלחת הישראלית תואמה עם אתר "בכיוון הרוח" בניהולו של ראובן שבת. הקונגרס התקיים בנפולי, עיר נמל באיטליה למרגלות הר הגעש וזוב, במוזיאון השלום. ראש המשלחת היה ראובן שבת, ואליו נלוו בלפור חקק (ששימש בעבר יו"ר אגודת הסופרים העברים במדינת ישראל, וכן גם נורית צדרבוים, חיים ספטי, מיכל דורון, טל בלו, שרה אהרונוביץ קרפנוס ומאיה מאירי.

ב-11 בנובמבר החל הקונגרס: המשוררים קראו שיריהם וזכו בעיטור השלום. בינואר 2019 הגיעה משלחת גומלין מאיטליה בירושלים: וינצ'נצו דה- לוסיה, רנאטו אנגוניה ואנג'לו.

פרק א: סיור במקומות הקדושים

תואם איתם שהם יעשו סיור במקומות הקדושים בירושלים. בלפור חקק, שהיה חבר המשלחת לנפולי, ארח את הסיור והוביל אותם דרך שער יפו למסלול שבו אלנבי צעד משער יפו לקבל את הכניעה של ראשי המשטר העות'מני במדרגות המצודה, מול כנסיית המשיח. משם המשיכו לכיוון שער ציון, ודרך השער הגיעו אל חדר הסעודה האחרונה (הסנקולום). הם היו נרגשים כאיטלקים להחזיק בידיהם את הציור של ליאונרדו דה וינצ'י, שהיה איטלקי, וצייר את הסעודה האחרונה.

הם ביקרו גם בקבר דויד שנמצא קומה אחת מתחת לסנקולום, וגם במסגד נבי דהוד שנמצא קומה מעל הסנקולום. היה זה סמלי לרעיון השלום: שלוש דתות מתקיימות במבנה אחד.

משם הלכו הנציגים מנפולי לדורמיציון (הכנסייה והמנזר), ולאחר שהות שם הם פנו דרך הרובע המוסלמי אל רחוב הנוצרים ברובע הנוצרי ומשם אל כנסיית הקבר הקדוש. הם היו נרגשים להשתתף בתפילות ליד מתחם הקבר ולבקר במתחמים השונים של הזרמים השונים בנצרות.


פרק ב: מפגש עם נציגי משרד התרבות

ביום ראשון, 13.1.2019 התקיים מפגש עם נציגי משרד התרבות בבית הקונפדרציה בירושלים, המשמש את המשרד לאירועים וכנסים. המפגש התקיים גם הודות למשורר יעקב יעקב שהוא חבר בכיר במועצה לתרבות ואמנות במשרד התרבות וראש המדור לספרות במועצה.  את המשרד ייצג יגאל מולד- חיו וכן אפי בניה, מנהל בית הקונפדרציה. ראובן שבת היה ראש המשלחת הישראלית של הסופרים, הרצל ובלפור חקק, שכיהנו כיושבי ראש של אגודת הסופרים העברים., ומיכל דורון, שהייתה במשלחת בנפולי, והיא יו"ר ועדת אתיקה של אגודת הסופרים העברים.

האיטלקים הציגו את יוזמותיהם ואת המעשים של המרכז הים תיכוני והציעו הצעות לשיתוף פעולה עם משרד התרבות. הם נתנו שי למשרד התרבות את הטוטם של המרכז הים תיכוני, המסמל קשר בין העמים. הרצל ובלפור חקק נתנו לאורחים בולים ייצוגיים של מדינת ישראל: בול ירושלים, בול השואה ובול המדע.

האורחים הביעו אהדה למאבק הקיומי של מדינת ישראל ולרצון שלה בשלום במזרח התיכון. יגאל מולד- חיו תיאר להם את הדילמות הקיומיות של ישראל כדמוקרטיה יחידה במזרח התיכון והבטיח להגיע לנפולי לבדוק מימוש של מיזמים משותפים.


logo בניית אתרים