אירוע שירי אור במוזיאון חצר היישוב הישן- חנוכה תשע"ט/ רות צלאל

 

מוזיאון חצר היישוב הישן משופע באירועים וחוויות למבקרים בו בחגים. גם חנוכה זה התברך בקבוצות רבות שהגיעו לסיורי חנוכיות במוצגים של מוזיאון חצר היישוב הישן, וכן אירועים של סיפורי- עם סביב חג החנוכה.

אירוע מרכזי שהתקיים בחג הוא מפגש משוררים שקראו שירי אור. האירוע התקיים בכ"ה בכסלו, הדלקת נר שני של חנוכה (3.12.18).

את האירוע יזמו הרצל ובלפור חקק, שכיהנו בעבר כיושבי ראש של אגודת הסופרים העברים במדינת ישראל. המשוררות והמשוררים נפגשו בשער יפו, אחד משערי העיר העתיקה של ירושלים. בלפור חקק הדריך את הסיור מן השער עד המוזיאון ברובע היהודי. הוצגו תחנות שונות בסיור זה, וניתן דגש ב"מלון אמדורסקי" ( היום מלון פטרה) לרקע היהודי של הדמויות החשובות שהתארחו במלון, וגם לחשיבות שלו במאה התשע עשרה וראשית המאה העשרים, כי מן החלונות שלו צפו האורחים ל"בריכת חזקיהו" (בריכת המגדלים). הנציב העליון הרברט סמואל התארח במלון לפני שקרא את ההפטרה " נחמו נחמו עמי" בבית כנסת 'החורבה' ברובע היהודי. המשוררים שיחזרו במסלול ההליכה את כניסת גנרל אלנבי בחנוכה תרע"ח (11 בדצמבר 1917) לעיר העתיקה, כדי לקבל את כתב הכניעה של המשטר העות'מני. המשוררים עמדו  לצילום משותף על גרם המדרגות המתפצל של מצודת דויד, שם קיבל אלנבי את כתב הכניעה של המשטר העותמני.

אירוע השירה  עצמו  נפתח בקריאה מתוך ספר חשמונאים א':

 

"ויהי כאשר באו פקידי המלך עיר מודָעית להעביר את העם מתורת ה' לעבודת האלילים ולזבוח להם. (טו) וילָוו אליהם רבים מבני ישראל, ומתתיהו ובניו התחזקו. (טז) ויאמרו שרי המלך אל מתתיהו לאמור. (יז) הן איש נגיד ונכבד אתה בקרב עמךָ, ומספר בניך רבים וגם רבה משפחתךָ, לכן קְרב נא אתה ראשונה לעשות את מצוַת המלך כאשר עשׂו בכל מדינות מלכותו, וגם כל אנשי יהודה וירושלים. (יח) ואתה ובניךָ תמצאו חן בעיני המלך, וְייתן לכם זהב וכסף ומתנות יקרות. (יט) וַישא מתתיהו את קולו ויאמר:.

(כ) אִם אמנם יסורו כל עבדי המלך גוי גוי מאלוהיו וישמעון לקולו להמיר את חוקות אבותיהם. (כא) לא כן אנֹכי ומשפחתי".

 

בלפור חקק קרא את הפתיחה לספר "אחיי גיבורי התהילה", הרומן הידוע של הוארד פאסט על ימי החשמונאים. הספר כתוב כאוטוביוגרפיה של המלך שמעון החשמונאי, המספר את סיפור אחיו החשמונאים, את קורות המרד וגבורת העם באותם ימים.

"....עדיין מהדהד בי קול אבי הישיש (מתתיהו), באמרו: על שלושה דברים העולם עומד: על התורה ועל העבודה ועל גמילות חסדים. כי על התורה ייכון צדק, ועל העבודה תיכון אמת, ועל החסד תיכון אהבת אדם לרעהו".

הרצל חקק, בעבר יו"ר אגודת הסופרים העברים, נשא נאום על האור במסורת היהודית ועל משמעות המנורה בתרבות היהודית.

קראו משיריהם: דן אלבו,  חיה בנצל, רחל סיידוף מזרחי, משה ויג, כרמית רינצלר, יפה לורנצי, שושנה ויג, אדלינה קליין, יהודה ניסן, אביבה גולן, חגי קמרט, אברהם אלברט סבן, ירדנה טל, אלחנן בלומנפלד, ליאת בן שי, אשר כנפו ואריה מארק.

אשר כנפו ריגש את כולם כשקרא לאחר שירו גם כתובת שהעתיק מבית הקברות היהודי במוגדור, במרוקו: שיר אהבה של בעל לאשתו, שמוטיב האור שזור לכל אורכו. גם ליאת בן שי וגם אלברט סבן הציגו את ספריהם החדשים שיצאו לאור לאחרונה.

יהודה ניסן ריגש בסיפור שלו על מפגש עם יוצר עיוור, המכהן כיו"ר אגודת העוורים  בישראל, פנחס אסולין.

האירוע המרגש הסתיים בשיחה של מנהלת המוזיאון, אורה פיקל צברי, על משמעותו של מוזיאון חצר היישוב הישן, המשוררים יצאו לסיור בעקבות חנוכיות עתיקות מאוסף המוזיאון.

logo בניית אתרים