צילום: שלומית כרמלי
טקס חלוקת פרס היצירה בתחום הספרות/ חגית בת אליעזר
פרס היצירה לסופרים עבריים על שם ראש הממשלה לוי אשכול הוענק בשנת תשע"ז ל-14 סופרים ומשוררים: רחלי אברהם-איתן, רחל אשד, יפתח אשכנזי, נוית בראל, עדי וולפסון, דורית זילברמן, שחר מריו מרדכי, איימן סיכסק, קציעה עלון, יהודה עתי, לאה פילובסקי, אביחי קמחי, בנימין שבילי, יודית שחר.
בראשות וועדת השיפוט של פרסי היצירה עמדה פרופסור אביבה דורון והשתתפו בה פרופסור חביבה פדיה ופרופסור אריאל הירשפלד. שמות הזוכים הוכרזו בראשית דצמבר 2016 וסכום הפרס - 65,000 ₪ הועמד לרשותו של כל אחד מהזוכים בסוף שנת 2016.
טקס הענקת התעודות התקיים ביום רביעי 5 ליולי 2017 במוזיאון הפלמ"ח ברחוב חיים לבנון ברמת אביב בהנחייתו של אבשלום קור.
מאז 1986 מכהן אהרן ידלין, שר החינוך והתרבות לשעבר, חתן פרס ישראל, כיושב ראש ועד הנאמנים של הפרס. האיש, בן ה- 91 התייצב מול המיקרופון במיטב צלילותו ורהיטותו. אהרון ידלין סיפר על ייסודו של הפרס ע"י לוי אשכול – ראש הממשלה השלישי של מדינת ישראל בשנים 1963 -1969 – אשר בממשלתו כיהן כסגן שר החינוך זלמן ארן. מדבריו של אהרון ידלין ומהסרט על חיו ופועלו של לוי אשכול עולה הדמות של מנהיג, שתרם לקידומו של המשק הישראלי כשר אוצר, הכין את צה"ל למלחמת ששת הימים כשר ביטחון, כיהן כראש ממשלה לפני ואחרי המלחמה ודגל בשיתוף וקרוב לבבות במישורים הפוליטי והחברתי. הכרתו של לוי אשכול בחשיבותה של היצירה והספרות באה לידי ביטוי בהקמת הקרן לפרס, שנקרא על שמו, ומחולק לסופרים ולמשוררים מאז 1969.
יושב ראש אגודת הסופרים צביקה ניר, אשר כהיסטוריון צבאי, חקר את תולדות מלחמת ששת הימים, דיבר בשבחה של תרומתו של לוי אשכול לניצחון במלחמה, ואז הגיע לימינו אנו. הוא בירך את הזוכים בפרס היצירה והביע אי שביעות רצון מכך ששרת התרבות מירי רגב וראש הממשלה ביבי נתניהו, אשר חתימותיהם יחד עם זו של אהרון ידלין מתנוססות על התעודות, נעדרו מטקס הפרס החשוב והרם ביותר ליוצרים בתחום הספרות.
אין לדעת איך הטקס היה מתנהל בנוכחותם של השרה ו/או ראש הממשלה, אך וודאי היה זה טקס אחר, ואני אהבתי אותו ככה – התייחדות עם דמותו של ראש הממשלה לוי אשכול, הזכור לטוב, באווירה חגיגית של שמחה שלמה בהצלחתם של הזוכים. והייתה גם זמרת – אבבה דסה אשר ביצעה 3 פזמונים, שנבחרו בקפידה: "מישהו הולך תמיד איתי" למילים של רמי קידר ובלחנו של אפי נצר, "נגד הרוח" של שלום חנוך ו – "שמחות קטנות" של מיכה שטרית עם הביטוי היפה "עיגולים של שמחה", שבזכותו ראיתי את קהל הנוכחים באולם כמעגלי בני משפחה וחברים של כל זוכה וזוכה, שהתאחדו למעגל הערצה גדול.
ליד שולחן המכובדים על הבמה התייצבו אהרון ידלין, צביקה ניר וגלית והבה שאשו – ראש מנהל התרבות, שברכה את הזוכים בשם משרד התרבות והספורט. הזוכים עלו על הבמה לקבלת התעודה כל אחד בתורו לפי סדר האלף-בית, כשתמונתם מוקרנת על המסך ונימוקי השופטים נשמעים ברמה.
קציעה עלון – ד"ר לספרות, פעילה פמיניסטית, אוצרת, מבקרת, מוציאה לאור – נשאה דברים נרגשים בשם הזוכים.
התמונה הקבוצתית של המשתתפים – הזוכים והמברכים – בשחור-לבן אמנותי, מעשה ידיה של הצלמת שולמית כרמלי – השלימה את הטקס.