צילום: יחסי ציבור 
אירוע חשיפה לחברת הקייטרינג הדרוזי אום ח'ליפה בדאליית אל כרמל/ אסנת יששכרוף

 

ההיסטוריה של העדה הדרוזית וכן המנהגים הייחודיים לה, השפיעו לאורך השנים על התהוותו של המטבח הדרוזי האותנטי, על כל גווניו.

מדובר בדת ייחודית אשר התפצלה מזרם האיסלאם השיעי לפני כ-1000 שנה ובידלה עצמה מאמונות האיסלאם השונות, כאשר חרטה על דגלה ערכים של שוויון וסובלנות, בין אם מדובר בהתנגדות לעבדות או בקריאה לשוויון בין נשים לגברים. התבדלות זו של הדרוזים היתה להם לרועץ לאחר שבמשך מאות שנים הם נרדפו על ידי זרמים פנאטים של האיסלאם, מה שהוביל להתיישבותם במקומות הרריים, זאת בכדי שיוכלו לנהל חיי כפר שקטים ועצמאיים.

הפתיחות המאפיינת דת זאת נותנת אותותיה באימוץ אורח חיים מודרני וספיגת ערכי המערב, לצד שמירה על מסורת אותנטית ארוכת שנים,כאשר עם השנים חברי העדה השתלבו בתחומי תעסוקה שונים, זאת בנוסף לענף החקלאות והמרעה אשר היוו בתחילה מקור הכנסה עיקרי בעבורם. גישה זאת וכן האספקט המגדרי הדוגל בקידום מעמד האישה, מיצבו את העדה הדרוזית כדוגמא חברתית מופתית המשלבת אותנטיות חום ואדיבות מחד, ומודרניזציה והשכלה מאידך.

 

ביום שלישי ה-13.6,יזמה חברת יחסי הציבור לוטן תדמיות אירוע חשיפה מיוחד לחברת הקיייטרינג הדרוזי המשפחתי אום ח'ליפה בדאליית אל כרמל. מדובר במשפחה חמה וידועה המשמשת כאייקון תרבותי בחברה הדרוזית ומהווה בהתנהלותה ובפעילותה הקולינרית העניפה דוגמא מייצגת לדו קיום, שכן מאכליה העשירים והמגוונים של אם המשפחה נזימה-  המנצחת ביד רמה על העסק המשפחתי, מהווים השראה רבה עבור ישראלים רבים ושפים מובילים כדוגמת- מאיר אדוני וגיל חובב, כאשר אדוני אף אימץ לעצמו את מנת עלי הגפן המיתולוגית של נזימה ושילב אותה במסעדותיו תחת הכותרת- 'עלי הגפן של אום חליפה'.

 

הסיור, אשר שילב בין פן היסטורי לקולינריה, נפתח בביקור במוחרקה ( קרן הכרמל), כאשר על רקע הנוף המרהיב הנשקף מאתר זה, אב המשפחה- סאלח, סיפר על הרקע ההיסטורי של הדרוזים, תוך שימת דגש על משנתם החברתית דתית, בין אם מדובר באמונתם הדתית המונותאיסטית, נושא הגירושים בעדה, או היחס השוויוני כלפי נשים, כאשר הנשים הדרוזיות(אשר אינן דתיות) מורשות לעסוק בתחומים שונים ולא אמונות אך ורק על עבודות הבית וגידול הילדים. יתרה מכך- העדה הדרוזית מאפשרת לנשים לכהן בתפקידי דת ואף לשמש כסופרות סת"ם. מעבר לכך, בניגוד למוסלמים- הדרוזים אינם דוגלים בפוליגמיה והחתן הדרוזי רשאי לשאת אישה אחת בלבד, זאת בתנאי שמדובר באישה דרוזית.

בהמשך, סאלח הוסיף ותיאר את מאפייניו של המטבח הדרוזי, כאשר הוא מונה את רכיביו הבסיסיים-דגנים, קטניות, בשר, ירקות, עשבי בר ומוצרי חלב, שכן בתחילה הדרוזים עסקו בעיקר בענף החקלאות והמרעה, כך שהמטבח הדרוזי האותנטי מושתת לרוב על רכיבים טבעיים אשר מקורם מהאדמה. אולם, עם השנים- באמצעות השפעות מערביות וכן בהשפעת העמים השונים שהדרוזים היו נתונים תחת שלטונם, מטבח זה אימץ לחיקו מאכלים מזרחיים שונים, אם כי חלקם קיבלו תפנית קלה, זאת בהתאם למרכיבי המטבח הדרוזי המסורתי. כך לדוגמא- את מקומו של האורז במג'דרה (כפי שאנו מכירים אותה) תופס הבורגול, זאת לצד עדשים ובצל .

 

בהמשך הסיור נערכה ארוחת צהריים עשירה ומגוונת בחצר בית משפחת אום ח'ליפה בדאליית אל כרמל. המאכלים אשר ניצבו על השולחן, על שלל צבעיהם, מרקמיהם וריחותיהם, משקפים את העושר הרב המאפיין את המטבח הדרוזי המציע שפע מאכלים ומגוון רחב של טקסטורות וטעמים,זאת באמצעות הקפדה על חומרי גלם איכותיים וטריים, תיבול מגוון ועשיר המשלב בין טעמים עזים למרקמים עדינים, ומידת עשייה אופטימלית. המאכלים אשר הוגשו היוו מדגם מייצג של המטבח הדרוזי על כל גווניו, בדגש על מרכיביו הייחודיים ,וביניהם- הבורגול והשימוש הרב בסוגי חיטה שונים, חומוס דרוזי אסלי, פיתה דרוזית דקיקה ופריכה,עשבי תיבול ותבלינים הייחודיים למטבח הדרוזי כמו- סומק,קינמון, אגוז מוסקט  וכמון, קבב דרוזי איכותי, וכן קינוחים מתוקים ופריכים העשירים באגוזים, כאשר ביניהם התבלט בעיקר הקטאיף- מעין גירסה דרוזית ממולאת לספינג' המרוקאי, בדמות כיסון פריך מטוגן במילוי אגוזים, המהול בדבש,קינמון ומי ורדים.

ארוחה זו היטיבה להמחיש את האוירה הדרוזית הייחודית המאופיינת בנדיבות, חום, והכנסת אורחים. מעבר לכך נראה כי כלל המאכלים אשר הוגשו משקפים רבדים שונים במטבח ובחברה הדרוזית, כאשר הסלטים הפיקנטים והעשירים מיטיבים להדגיש את החיבור לאדמה,הקבב העסיסי והמתובל מדגיש את טכניקת הבישול הייחודית למטבח הדרוזי הידוע במיומנותו הרבה בכל הקשור לטיפול בבשר על גווניו השונים, ואילו תבשיל הפריקי הנפלא(סוג של חיטה) בתוספת נתחי עוף אשר זכה לתשואות רבות מפי המבקרים, מוכיח כי דווקא מאכלים המזוהים עם המעמד ה'עני' כביכול, מציגים רמה גבוהה של עושר קולינרי, זאת בזכות הבישול המדוייק והתבלינים המשובחים הנבזקים לתבשיל ביד רחבה וחומלת. מעבר לכך, אי אפשר שלא לציין את עלי גפן הקטנים- אשר מרקמם העדין, והמעטפת הדקיקה והרכה שלהם  המאכסנת אורז הניחן בחמיצות מדוייקת,יגרמו גם לאלו אשר אינם נמנים על חובבי הז'אנר לאמץ לחיקם מנה זו ולבקש ממנה עוד ועוד.

 

מעל לכל יש לציין את חוכמתם, טוב ליבם ואדיבותם של בני משפחת אום ח'ליפה, אשר כל אחד מהם לוקח חלק בתפעול העסק המשפחתי, בין אם באמצעות הפן השיווקי, האדמיניסטרטיבי או הקולינרי.

כמאמר הקלישאה הידועה- אוכל(חומוס, אבל אפשר להכליל) עושים באהבה או לא עושים בכלל, אך בהקשר של משפחת אום ח'ליפה נדמה כי האוכל מגלם בחובו רבדים נוספים ונעשה מתוך רצון כן ואותנטי להנחיל לציבור הרחב  את התרבות הדרוזית המסורתית והייחודית, דרך מטבח עשיר החולש על רכיבים מגוונים וחומרי גלם איכותיים,כאשר כל אחד מהם מגלם נדבך נוסף ומעמיק בעדה המרתקת הזאת.  

 

קייטרינג אום ח'ליפה בדאליית אל כרמל.

 

 לפרטים נוספים והזמנות- 054-4839312

בקרו באתר: http://www.ummkhalifa.co.il/

דף הפייסבוק: https://www.facebook.com/ummkhalifa.catering/

 

 

 

 

 

logo בניית אתרים