סדר ט"ו בשבט בתיאטרון אורנה פורת/איתן אבן עזרא
סדר ט"ו בשבט מקורי התקיים השנה בבית "אוהל שם" בתיאטרון אורנה פורת (רחוב בלפור 30) בתל אביב, בבית "אוהל שם" ביום שישי 10.2.2017. המבנה הזה נושא עמו היסטוריה של חוג "עונג שבת" שיסד ביאליק, ולכבוד יוזמתו זו קם בית "אוהל שם" כדי לאפשר למשורר הלאומי לקיים מדי יום שישי אירועי "עונג שבת", שכללו מפגשים של תרבות יהודית.
מתברר שמסורת זו נמשכת בשנתיים האחרונות בבית "אוהל שם", מטעם הקדש אוהל שם שהנאמן שלו הוא מיכה ינון, שהיה בעבר מנכ"ל מינהל התרבות של משרד התרבות. בשיתוף פעולה יוצא דופן עם תיאטרון אורנה פורת נמשכים המפגשים של "עונג שבת", והשנה נוצר שילוב יפה בין "עונג שבת" שמתקיים ביום שישי, ובין סדר ט"ו בשבט שמתקיים בי"ד שבט (ערב ט"ו בשבט). השנה האירוע התקיים ביום שישי, שהוא גם ערב ט"ו בשבט.
את הסדר חיברו וערכו וגם הנחו המשוררים הרצל ובלפור חקק, שהיו בעבר ראשי אגודת הסופרים העברים בישראל תריסר שנים ברציפות (2015-2003).
את האירוע פתחו מיקי ירושלמי היו"ר של התיאטרון, וכן מנכ"ל תיאטרון אורנה פורת רן גואטה. מיכה ינון הרחיב בדבריו על מיזם התרבות של ח"נ ביאליק ועל החזון שלו לחדש את האולם הגדול, שבו קיים ביאליק את האירועים.
סייעו בהפקת האירוע שחר נהרי ושרון יפת- זוהר.
היה זה אירוע מרגש מאוד ומרתק. ומעורר. האולם היה מוצף מפה לפה, והתיאטרון הנפיק לכולם חוברות של סדר ט"ו בשבט, על פי הנוסח שחיברו הרצל ובלפור חקק.
מתברר שהסדר הראשון שידוע עליו הוא סדר "פרי עץ הדר", שנכלל בספר הקבלי "חמדת ימים", שחובר במאה השבע עשרה בחוגי התלמידים של האר"י הקדוש (רבי יצחק לוריא).
האחים חקק הסביו בראשית האירוע שחמישה עשר בשבט נחשב במקורות "ראש השנה לאילנות": לא קרה בו שום אירוע היסטורי והוא אינו חג מן התורה. זה היה יום של גביית מסים על האילנות...
אך מסתבר שהוא הפך במשך הדורות לחג של אכילת פירות ארץ ישראל, לתיקון מיסטי של המקובלים, ועם הזמן גם לחג נטיעות של התנועה הציונית וגם של מדינת ישראל...
כמו בחג פסח יש בט"ו בשבט "סדר ט'ו בשבט" עם ארבע כוסות יין...
בחג ט"ו בשבט היום מתכנסים, קוראים אגדות ומדרשים על אהבת הארץ על פי סדר שנחגג בחוגי המקובלים והותאם לתקופתנו. מחברי הסדר, האחים חקק, שילבו גם משירי ארץ ישראל. הקלידן איתי אורן ליווה בנגינה את השירים שבין הקטעים של הסדר והקהל שר כמו בימים הטובים של השירה בציבור...
הנה קטע מן הסדר המקורי שבו יש מסר אקולוגי לסדר ט'ו בשבט:
"בשעה שברא הקב"ה את האדם הראשון, נטלו והחזירו לפני כל אילני גן עדן ואמר
לו: ראה מעשיי, כמה משובחים הֵמה! וכל מה שבראתי, בשבילך בראתי. תן דעתך,
שלא תקלקל ותחריב את עולמי, שאם קלקלת, אין מי שיתקן אחריך".
(מתוך: קוהלת רבה ט')
הרצל ובלפור חקק שילבו באירוע עיתון מקורי שיצא לאור ביום כ"ט בנובמבר 1947, שהכותרת שלו היא "אושרה מדינה יהודית", והאירוע הסתיים בשירת "התקווה", כיאה לטקס ממלכתי. היה זה אירוע מעורר השראה.