פרס דן דוד הבינלאומי לשנת 2017 לג'מייקה קינקייד וא.ב. יהושוע/ מיה אורן
הפרס, בשווי מיליון דולר יתחלק בין זוכה אמריקנית לזוכה ישראלי: הסופרת ג׳מייקה קינקייד והסופר א.ב. יהושע
פרס דן דוד היוקרתי המחולק בישראל נמנה עם צמרת הפרסים הבינלאומיים
פרופ' יוסף קלפטר, יו"רמועצתהמנהליםשל פרס דן דוד ונשיא אוניברסיטת תל אביב ופרופ' איתמר רבינוביץ, יו"ר קרן דן דוד, הכריזו היום (יום שלישי, 7 בפברואר 2017) על הזוכים בפרס דן דוד לשנת 2017. הפרס היוקרתי, הנקרא של שמו של מר דן דוד, איש עסקים ונדבן בינלאומי, שהלך לעולמו לפני מספר שנים, מוענק מדי שנה לאנשים אשר הוכיחו הצטיינות מיוחדת ותרמו תרומה יוצאת דופן לאנושות, בתחומי המדע, הרוח, האמנות, השירות הציבורי ועולם העסקים. הפרס, הניתן בישראל נמנה כיום עם צמרת הפרסים הבינלאומיים.
פרס דן דוד, המוענק מדי שנה, יחלק זו השנה ה-16שלושה פרסים בשווי מיליון דולר כל אחד ל- 7 זוכיםבשלושת ממדי הזמן - עבר, הווה ועתיד.התחומים בהם ניתנים השנה הפרסים הינם: בממד העבר – ארכיאולוגיה ומדעי הטבע, זכו פרופ' סוונטה פבו ופרופ' דיויד רייך, בממד ההווה –ספרות, זכו פרופ׳ ג׳מייקה קינקייד ופרופ׳ א.ב. יהושע, בממד העתיד –אסטרונומיה, זכו פרופ' ניל גהרלס, פרופ' שריווינאס קולקארני ופרופ' אנדריי אודלסקי.
על פי מסורת הפרס, הזוכים תורמים 10% מכספי הפרס ל-20 מלגותהמיועדותלחוקריםצעיריםבשלבי הדוקטורטוהבתר-דוקטורטבארץובעולם.
עם זוכי פרס דן דוד בעבר נמנוהצ'לן יו יו מה (2006), מאסטרו זוביןמהטה (2007), הסופר עמוס עוז (2008), סגן נשיא ארה"ב לשעבר וזוכה פרס נובל לשלום מר אל גור(2008), ראש ממשלת בריטניה לשעבר טוני בלייר (2009), ממגלי נגיף האיידס פרופ' רוברט גאלו (2009), הסופרת מרגרט אטווד (2010) צמד הקולנוענים האחים איתן וג'ואל כהן (2011)האומן ויליאם קנטרידג' (2012) הפילוסוף ליאון ויזילטיר(2013) והנוירופסיכולוגית פרופ' ברנדה מילנר (2014).
הפרסים יוענקו בטקס חגיגי בהשתתפות הזוכים אישים מהארץ ומהעולם ב-21 במאי 2017, באוניברסיטת תל אביב.
חתני פרס דן דוד לשנת 2017:
ממד זמן הווה – ספרות
פרופ׳ ג׳מייקה קינקייד (Prof. Jamaica Kincaid), סופרת אנטיגואנית-אמריקאית, מקבלת את פרס דן דוד, על היותה אחת היוצרות הכותבות החשובות והמשפיעות יותר כיום. קינקייד פרסמהנובלות, ספרים, אוספי סיפורים קצרים ומגוון מאמרים. היא זכתה במספר פרסים יוקרתיים (דוגמת ה-Prix FeminaEtranger), ותארי דוקטור של כבוד. 7 ספרים באורך מלא (כמו גם אינספור מאמרים) הוקדשו לכתיבתה, שתורגמה עד היום למבחר שפות – כולל עברית. קינקייד, כותבת כאקט הישרדותי. ״הכתיבה שלה מתגברת על המגבלות של הגזע והמגדר והיא זוכה להערצה כיום על סגנון כתיבתה, לא פחות מאשר על תכניה. כתיבתה, המגיעה מעמדה של מיעוט, מפגינה אירוניה, זעם, תסכול וחנק במסווה נאיבי וילדותי משהו, צוללת לתהומות הרגש והנפש האנושיים, בלי להתפס כסנטימנטלית, או ׳פסיכולוגיסטית׳״.
פרופ׳ א.ב. יהושע (Prof. A.B. Yehoshua), מקבל את פרס דן דוד על היותו אחד הסופרים המובילים בישראל, מאז פריצתו לזירה בשנות ה-50 המאוחרות. אחד המאפיינים של כתיבתו, היא נכונותו להתנסות בכמה וכמה סגנונות כתיבה. הוא החל בכתיבה של סיפורים סוריאליסטיים המושפעים בבירור מעגנון וקפקא (״מות הזקן״), עבר לנובלות הבודקות את הגבול העדין שבין שפיות לסטיה (״מול היערות״), ואז עבר לריאליזם פסיכולוגי, כשהוא מיישם טכניקות שלמד מפוקנר (״המאהב״). שני ספריו הידועים ביותר הם ״מר מאני״, רומן הסטורי המסופר בסדר כרונולגי הפוך ו״מסע אל תום האלף״, נובלה הסטורית המתייחסת לסוף המאה ה-10, הבוחנת דרך משקפי הפנטזיה, את ההבדלים התרבותיים בין יהודים אשכנזים לספרדים. יצירותיו של א.ב. יהושע מציפות ומתארות את הבעיות שבבסיס המציאות הישראלית ושורשיהןההסטוריים, בדרכים חדשניות ומושכות.