צילום: דובי צ'יזיק
ההצגה תשלובת אבוטבול/ חגית בת אליעזר
המחזה "תשלובת אבוטבול" – הוא קומדיה ישראלית מאוד: מתרחשת בשנת 1999, בציפייה דרוכה לבאג 2000 ולסוף העולם, מאת ארז מירנץ, שהגה אותה והתחיל לכתוב בזמן-אמת ועיבד מגרסה לגרסה במשך כל השנים מאז. הבמאי קיריל לבמן גיבש צוות שחקנים ויחד עם לירן נעמן, כעוזרת הבמאי והציג את הקומדיה לראשונה ב- 9.12.2016 במסגרת פסטיבל "האזרח כאן" בתיאטרון "קרוב" מייסודו של ניקו ניתאי.
האולם היה מעבר למלא: המאחרים, ואני ביניהם, צפינו בהצגה בעמידה. ממקומי הייתה לי תצפית על ארז מירנץ, שישב באולם – מחזאי צעיר, שבשנתיים האחרונות כבר הציג 2 מחזות מפרי עטו: "רי-אקציה", "צמחים מטפסים", ושמחתי לראותו צוחק ונהנה מהעברת הקומדיה שלו לבמה שעשו קיריל לבמן וצוות השחקנים.
במחזה שני קווי עלילה עם נקודות השקה ביניהם. האחד הוא השימוש בסמים וההתמכרות של זוג קשישים חנה ויענקלה', המשוחקים בחן ע"י יעל יעקב וחיים הדר. הנושא הזה, המתחיל את המחזה, מבצבץ במהלכו ומסיים אותו מעגלית, יש מידה רבה של הפתעה וגרוטסקה - כמה מאתנו מכירים קשישים מסתממים בגלל שעמום או סקרנות?
קו עלילה שני הוא תשלובת בבעלותו של ספנסר, המגולם ע"י אורן פסו, המציעה לצרכן התמים מוצרי מזון מפוקפקים בריאותית, עוברת כביכול לבעלותו של שימי אבוטבול (אושר בית הלחמי)– מובטל, גרוש, מחוסר בית ונקראת על שמו. ספנסר מקדם את מוצריו בעזרת פרסומת רעשנית ושקרית. אחד המוצרים המשווקים אגרסיבית הוא בקבוק משקה קל עתיר סוכר, נושא אות עברית בתוך המכסה שלו ומבטיח פרס למי שמרכיב מלה מסוימת. שימי וחברו סוחר סמים (עוז ניסני), שמספק את הקוקאין לזוג הקשישים המכורים, שהם הוריו של ספנסר, להוטים להרכיב את המלה וכך רוכשים עוד ועוד בקבוקי המשקה, כאשר הפרס הוא נסיעה מגוחכת להונלולו. מה לשימי הלבנטיני ולהונלולו? אולי לברוח מתשלום המזונות לגרושתו מירי ההמונית, המשוחקת ע"י לירן נעמן, שיורדת לחייו? ישנה גם הלנה סאפיינס (דפנה גולדמן) היפה - סטודנטית לתרבות צרפת, שמתקבלת לתשלובתו ולמיטתו של ספנסר המנכ"ל.
יחסי שימי וגרושתו, הזלזול בצרכן, פרסומות ופרסים במתכונת של תכניות ריאליטי, בסיס כלכלי רעוע של מנכ"ל התשלובת הנכלולי, הם מושאי הביקורת החברתית של המחזה.
אחרי ההצגה הוענק לארז מירנץ פרס "האמן כאן" על יצירה חברתית במחזה הזה וב- "צמחים מטפסים".
בחודש שעבר מאז הבכורה סביר להניח שהקומדיה עברה עוד גלגולים, גם הודות לאוזנו הקשבת של הבמאי קיריל לבמן להערות הצופים האוהדים. וכשההצגה תחזור לתיאטרון "קרוב" - בתאריכים 11.1, 2.2, 21.2, אולי נראה אותה בגרסה מחודשת.