אירוע אזרחות  כבוד 2016  עיריית תל אביב/ אסנת יששכרוף

 

תואר אזרח כבוד של העיר ת"א-יפו מוענק אחת לקדנציה לארבעה אישים בולטים אשר בזכות עשייתם הענפה והישגיהם המרשימים תרמו רבות לעיר או למדינה, ובכך מהווים נדבך משמעותי בעשייה הערכית הישראלית על כל תחומיה.

בטקס מיוחד וחגיגי אשר נערך במוזיאון ת"א לאמנות העניק הפעם ראש עיריית ת"א-יפו רון חולדאי את תואר הכבוד לנשיא המדינה ראובן ריבלין, פרופ' עדה יונת, פטרה רוט- ראש עיריית פרנקפורט לשעבר והסופר אלי עמיר, המתווספים לרשימה ארוכה של אישים בכירים אשר התכבדו בתואר זה לאורך השנים, ביניהם-אלברט איינשטיין,הנרייטה סאלד,הנשיאים לשעבר- יצחק נבון, עזר ויצמן ושמעון פרס, זובין מהטה, נעמי שמר, חנה רובינא, חנה מרון ועוד. בנאומו הדגיש ראש העיר כי הבחירה בארבעת אישים אלה מסמלת את זהות האידיאלים המנחים את העיר ת"א, כאשר כל אחד מהם בתחום פועלו מייצג ערך תל אביבי אחר. ואכן- כל אחד מאישים אלה מסמל בפועלו וביריעת עשייתו מצויינות ודבקות בדרך, כשם שהעיר ת"א ממצבת עצמה כעיר האפשרויות האין סופיות, המשמשת כמעין מחוז הטרוגני המחבר בהרמוניה בין הקצוות השונים של החברה הישראלית, ומהווה כר לעשייה רב תחומית. ולראייה-עדה יונת בפועלה ובתעוזתה המחקרית מגלמת את חשיבות המדע, הלמדנות והרעב למצויינות. אלי עמיר בפעילותו הציבורית במשרד הקליטה ובסוכנות היהודית  וביריעתו הספרותית הרחבה מעניק מבט ריאליסטי נוקב  על הקונפליקטים הבוערים בהווייה הישראלית ופועל למען צמצום הפערים בחברה. נשיא המדינה ראובן ריבלין מהווה בהתנהלותו הצנועה והערכית מגדלור מוסרי לחברה הישראלית. ופטרה רוט משמשת כנציגת הקוסמופוליטיות, כאשר לאורך שנות פעילותה תרמה רבות  לחיזוק הקשרים החברתיים והתרבותיים בין ת"א לפרנקפורט.

במהלך הטקס אותו הנחתה השחקנית איילת זורר, הוקרנו מצגות ויזואליות מרשימות הסוקרות את פועלם של ארבעת האישים,בשילוב  קטעי ארכיון וראיונות שנערכו עמם בעבר וכן- דברי חיזוק של עוברי אורח אשר שיבחו והיללו את עשייתם של מקבלי האות. חלק מהמצגות אף שילבו הופעות  חיות של להקות הנוער המקומיות אשר נטלו חלק באירוע ,כאשר הדבר בא לידי ביטוי בין השאר בקטע מרשים במיוחד במהלכו הוצגה על הבמה כוריאוגרפיה מרהיבה בביצוע שני רקדנים לצד סרטון  אנימציה גרפי המדגים את מבנה הריבוזום ומלווה בהסבר מפי זוכת פרס נובל פרופ' עדה יונת.

כאות הוקרה לפועלה של פטרה רוט- ראש עיריית פרנקפורט לשעבר, הוצגה כוריאוגרפיה מיוחדת בביצוע להקת 'אביב המחולות' של בית פרנקפורט(מרכז קהילתי  לו תרמה רבות בזמן כהונתה כראש עיר), העוסקת בחיבור בין הערים פרנקפורט ות"א  והמיזוג התרבותי בין שתי המדינות.  הנשיא ראובן ריבלין זכה גם הוא  למחווה מוסיקלית אמנותית אשר סקרה  שבע תחנות עיקריות בחייו החל מהצופים, דרך אהבתו לבית"ר ועד למשכן הנשיאות. הזמר והיוצר המוסיקלי דודו טסה ערך מחווה מיוחדת לסופר אלי עמיר כאשר העניק ביצוע אקוסטי  אותנטי ומרשים במיוחד לאחד משירי סבו - הזמר העיראקי הנודע דאוד אל כוויתי ,כאשר ברקע הוקרנו קטעים מתוך הסרט 'מפריח היונים' המבוסס על ספרו של עמיר בשם זה.

 

בדבריהם התייחסו אזרחי הכבוד הנבחרים לקשר המיוחד שרקמו עם העיר לאורך השנים כאשר רובם ציינו את ביקורם הראשון בת"א כרגע מכונן בכל הקשור להווייתם התרבותית,על רקע השפע הפלורליסטי והחופש הגלומים בה.

לצד ההתרפקות הנוסטלגית, נשיא המדינה ראובן ריבלין אף התייחס לפערים שבין ת"א של פעם לזו של השנים האחרונות  הנאלצת להתמודד עם בעיות חברתיות מורכבות, זאת על רקע מצוקתם של תושבי דרום ת"א לנוכח החיים המשותפים עם מהגרי העבודה והפליטים שמגיעים לעיר. לדבריו- אין על ת"א לבדה להתמודד עם שינויים אלו ,וזאת בניגוד לאלה  הסבורים כי מדובר בעיר המתנהלת כבתוך בועה, במנותק מהמתרחש במדינה. כשם שיש בכוחה של עיר זו לעורר מחאות חברתיות ולייצר שינוי תודעתי, כך יש להיאחז בכח ובשפע שבה בכדי  להתמודד עם האתגרים והסוגיות הבוערות הניצבים בפתחנו ,שהרי ת"א על שלל אפשרויותיה וההטרוגניות שבה הנה ביטוי מזוקק לזהות הציונית על כל גווניה.

logo בניית אתרים