צילום: מיכאל כהן
קטנה כגדולה ראיון עם מנצחת המקהלות נעמי פארן / אסנת יששכרוף
נעמי פארן היא המייסדת המנצחת והמנהלת המוסיקלית של מקהלות מורן.
"הקונצרט- 'קטנים כגדולים' בביצוע קבוצת הצעירים של מקהלת מורן יעלה בשבת הקרובה ה-27.2.2016 באודיטוריום רוזין שברמת אביב.קונצרט זה מהווה חלק מסדרת הקונצרטים 'קסם הקולות' שבבסיסה ניצב המשפט -'מי ששר מאושר' ,בדגש על השירה ככלי להפגת מתחים וקירוב לבבות. סדרת קונצרטים זו נוצרה במטרה להעניק לקהל הילדים ידע מוסיקלי נרחב, וכן בכדי לעורר בקרבם את ההתרגשות והאהבה לעולם השירה ולשירת המקהלה בפרט.הקונצרט הקרוב יתמקד במלחינים אשר יצרו למבוגרים בעודם ילדים-שוברט, מוצארט, מנדלסון ולחלופין- יבוצעו יצירות שנכתבו עבור ילדים על ידי המלחין ויואלדי בבגרותו. במהלך הקונצרט יבוצעו גם שירי ילדים אהובים שכתב הפזמונאי אהוד מנור,כתזכורת למנעד התרבותי הרחב והעוצמתי שיש בידי היוצרים המקומיים להציע הן לציבור הילדים והן לקהל הרחב. במסגרת הקונצרט יתארחו האחיות ליזה וקטיה גרביץ בנות ה-8 וה-9- שתי פסנתרניות מחוננות שזכו עד היום בעשרות פרסים בתחרויות מקומיות ובינלאומיות.
מדובר בקונצרט אינטראקטיבי ומהנה, המשלב תנועה וסיפור בשיתוף מלא עם הקהל ,כך שמובטחת חוויה יוצאת דופן אשר תפתח בפני הילדים צוהר לעולם השירה המקהלתי הקסום.
'מקהלות מורן' פועלת מזה 30 שנה בישוב בית יצחק ומכילה 5 מקהלות בת בקבוצות גיל שונות.לאורך השנים המקהלה שיתפה פעולה עם מיטב היוצרים, הופיעה על הבמות החשובות בישראל ואף ייצגה את ישראל בתחרויות ובפסטיבלים בינלאומיים ברחבי העולם.לרגל הקונצרט הקרוב,המייסדת המנצחת והמנהלת המוסיקלית של המקהלה- נעמי פארן מספרת על החיבור העז לעולם הווקאלי ,על האתגר והיופי שבניצוח ועל הפעילות המגוונת של המקהלה לאורך השנים הן במישור המוסיקלי והן בפן החברתי".
מה הביא אותך לעסוק בתחום של ניצוח מקהלות?מדוע בחרת להתמקד דווקא באוכלוסיית הילדים והנוער?
"הניצוח בעיני הוא עולם ומלואו ומכיל עומקים ורבדים מדהימים של עיסוק במוסיקה מן הכח אל הפועל.באמצעות הניצוח יש באפשרותי לקחת יצירה כלשהי ולהעניק לה בכל פעם חיים חדשים.
העולם הווקאלי תמיד ריתק אותי. התחום הווקאלי מאפשר לנו לבטא עצמנו במילים דרך מנגינה , ועל ידי כך להביא את המלל למקום הרבה יותר עמוק. מבחינתי הילדים הם אחד היעדים החשובים שלי כמנצחת, ובמהלך שנות פעילותה של המקהלה זכיתי לא פעם להיות עדה לשינוי שחל אצל ילדים ביישנים ועצורים אשר עם הזמן נפתחו אט אט בזכות השירה ונעשו אוהבי במה ומלאי בטחון,ויותר מכך- הצליחו לתקשר וליצור חיבור אמיתי עם הקהל דרך השירה.החיבור עם הקהל והאוכלוסיות השונות הוא כלי חשוב ביותר והדבר בא לידי ביטוי בין השאר בפעילות הקהילתית של המקהלה לאורך השנים".
מה לגבי יצירת מוסיקה למקהלות בקרב מלחינים ישראלים בני זמננו,האם יש מספיק היענות בתחום?
"כיום יש יוצרים לכל הרבדים והגילאים.אני חשה חיבור הן ליוצרים הותיקים והן ליוצרים הצעירים שיוצאים מתוך האקדמיות. בעיני יש לעודד ביצועים של יצירות ישראליות וכן להעניק עיבודים מיוחדים לשירים ישראלים,שכן חשוב להמשיך ולטפח את היצירה הישראלית המקורית על כל גווניה. אנסמבל הזמרים של המאה ה-20 של מקהלות מורן מבצע היום המון יצירות ישראליות מודרניות עכשוויות.המקהלה נעה כל הזמן בין עולם המוסיקה הקלאסי לזה המודרני העכשווי.בין היצירות העכשוויות המבוצעות על ידי המקהלה- ממעמקים של עידן רייכל בעיבוד מיוחד של עידו כגן(מיומנה), היצירה הישראלית 'ישרא וישמע' בשילוב כוריאוגרפיה מקסימה של סער עזימי, ועוד".
מהי עמדתך לגבי תכניות ריאליטי העוסקות במוסיקה, איך חשיפה מסוג זה עלולה להשפיע על ילדים הן מוסיקלית והן מנטלית?
"במידה וילד מהמקהלה מעוניין להשתתף בתכנית זו או אחרת לא אמנע זאת ממנו, אך מצד שני תכניות מהסוג הזה עלולות לקחת את הילד למקום מאוד מוקצן ולפתח אצלו ציפיות מוגזמות.הרי בשלב מסויים התכנית מסתיימת והפרסום דועך, מה שעשוי לא פעם לגרום למעין טלטלה בנפשו הרכה של הילד.אמנם גם במקהלה יש סולנים וזמרים אשר מתבלטים יותר לעומת האחרים,אך בתכניות מסוג זה מדובר בחשיפה חדה וחולפת שלעתים אף עשויה להזיק בטווח הרחוק.בכל אופן, אני לא פוסלת תכניות כאלה,אך לצד זה יש כמובן להמשיך ולהפעיל מסגרות מוסיקליות אשר מעניקות כלים מקצועיים לצד טיפוח האהבה והתשוקה למוסיקה".
מקהלת מורן ידועה גם בפעילות קהילתית ענפה אם אלו אוכלוסיות המקהלה נוהגת לשתף פעולה, מנין בא הצורך לכך?
"בשלב מסויים הרגשתי שמלבד הפעילות המוסיקלית השוטפת של המקהלה,יש באפשרותינו להשתמש בשירה ככלי המגשר ומחבר בין אוכלוסיות שונות, שכן בשירה טמונה יכולת הענקה אינסופית. בתחילה נוצר שיתוף פעולה עם קבוצת נערים השוהים במסגרת מיוחדת לנוער בסיכון.כבר למן ההתחלה נוצר חיבור עז בין הקבוצות, מה שהוביל לפרויקט מוסיקלי מוצלח שנמשך קרוב ל-4, 5 שנים ואף זכה בפרס מטעם משרד הרווחה. בנוסף-המקהלה משתפת פעולה גם עם ילדים בעלי צרכים מיוחדים מביה"ס לחינוך מיוחד בגבעת חיים,ילדים חולי סרטן בביה"ח שניידר ועוד.אני משתדלת להתאים לכל קבוצת אוכלוסייה סגנון מוסיקלי בהתאם לאופיה,שכן ב'מורן' לא מקדשים סגנון מוסיקלי זה או אחר אלא יודעים להשתלב בכל מצב ובכל סגנון".