"זוכרים את שלמה דוד" – רשמים מאירוע הזיכרון
ב – 31.01.16 קיים ארגון א.מ.י.ר. אירוע לזכרו של שלמה דוד ז"ל בסינמטק חיפה בו נכחו משפחה, חברים, קולגות, נציגי ארגונים של יהדות רומניה, חברים מהארגון שהוקם ע"י המנוח שמקורם בדורוחוי, ראש עיריית חיפה – יונה יהב והנהלת ארגון א.מ.י.ר.
הקהל שהתאסף בסינמטק חיפה כדי לציין את זכרו של שלמה דוד היה נרגש ביותר ומלא הערכה לפועלו של המנוח.
למי שטרם יודע, שלמה דוד היה יליד דורוחוי - ברומניה, 1930 שהתחנך בבית ציוני ולמד בבי"ס יהודי. הוא עלה ארצה עם משפחתו בשנת 1952 לאחר שעבר את השואה ברומניה. שלמה כתב 45 ספרים בנושאים שונים. החל משירה, תורה ומשחקי מחשבה ועד לשישה כרכים מונומנטליים עם כ-4,500 עמודים על קהילת יהודי מחוז דורוחוי. על מפעל היסטורי זה זכה בפרס "יעקב גרופר".
בהיבט התעסוקתי, תיפקד משך 37 שנה כמנהל אגף כוח אדם של המרכז הרפואי רמב"ם, בעוד במסגרת פעילות ההנצחה הרבה לה הקדיש שנים מחייו ומרצו, היה פעיל במסגרת "יד ושם" בנושאי השואה והקים יחד עם קבוצת ניצולי שואה את יער קדושי דורוחוי והסביבה בהרי ירושלים בו אנדרטה בעלת שש צלעות לזכר 6000 היהודים שנספו בפוגרום דורוחוי ובטרנסניסטריה.
במסגרת תפקידיו הציבוריים שימש משך 20 שנה כמזכיר הכללי ודובר קרן התרבות ע"ש חיים ינקולוביץ' בחיפה אשר העניקה פרסים ספרותיים בעיר, פעל רבות לקידום חיים תרבותיים וקהילתיים בקרית ביאליק ועל כך זכה בתואר "יקיר העיר", ייסד והיה יו"ר הארגון התרבותי, "עגנון" בקריות, חבר אגודת הסופרים העבריים בישראל, קיבל אינספור פרסים ואותות וזכה לסייע לאנשים רבים בצמתים חשובים של חייהם.
בכניסה לאולם חיכתה לאורחים שהגיעו פינת זיכרון עם תמונה של שלמה דוד ז"ל, נרות וששת הספרים עבי הכרס שהוציא על קהילת יהודי דורוחוי.
איריס לקנר שהנחתה את האירוע פתחה עם דברים מרגשים על האיש ומצגת שכללה את כל פרקי חייו.
עלו לברך יונה יהב – ראש עיריית חיפה שסיפר על היכרותו המיוחדת עם שלמה דוד ז"ל וכיצד התרשם מפועלו והעריך אותו כל השנים.
אחריו בירך מיכה חריש – יו"ר ארגון א.מ.י.ר. שסיפר על ההיכרות רבת השנים עם המנוח, על פעילותו בתוך ארגון א.מ.י.ר. ועל חשיבות הפעולות שעשה בחייו כדי להנציח את המורשת ממנה הגיע.
את החלק האומנותי של הערב הגישו שני יוצרים צעירים ומוכשרים, שחר חנוך בעלת קול מרטיט לבבות ואיתי זיו שהלחין ארבעה משיריו של שלמה דוד. ראשית, שרו את "אדון עולם" שתאם את נטיות ליבו של המנוח ואז ביצעו לראשונה כמה מהשירים שכתב שלמה דוד ז"ל וזכו ללחן מקורי.
בהמשך, סיפרה הבת הצעירה – דורית דוד-סימור, על ראשית חייו של אביה והמשמעות שהייתה לכל האלמנטים שספג בצעירותו ברומניה, הבת הבכורה – שרה דוד-פרדס סיפרה חוויות משפחתיות על אביה ואילו משה נגור – הנמנה בין מקימי א.מ.י.ר. ויו"ר הכבוד של הארגון עלה לבמה כאיש המכיר את שלמה דוד מס' השנים הרב ביותר מבין כל הנוכחים באולם.
פרק הקריירה של הערב הוצג ע"י סרטוני ראיונות עם ארבעה מהאנשים לצידם עבד שלמה דוד ז"ל ולאחר מכן, בשיח על הבמה עם נירה שגב ופרופ' מילר – שניהם מבית החולים רמב"ם.
את פרק ההנצחה בחייו התחילה המנחה בהקראת שיר שכתב שלמה דוד על זיכרונות השואה בשם: "אותיות שחורות" ואז עלה לבמה הרב וסרמן ששורשיו נטועים עמוק בדורוחוי כדי לספר על המנוח, על היכרותם ועל משמעות הנשמה היהודית שפעמה בליבו.
ד"ר דורון קולר העומד כיום בראש ארגון יוצאי דורוחוי – אותו הקים שלמה דוד, סיפר על מהות חיי הקהילה היהודית שהתקיימה ופעלה במקום, על אישיותו של המנוח עם סיפורים מפעימים ומעוררי השראה מחייו ועם ידע מרשים על המקורות ברומניה. אחריו עלתה שושנה בן אהרון לספר על בניית המצבה לזכר הקורבנות מדורוחוי שנמצאת כיום ביער שורש שבין הרי ירושלים.
את הערב חתמו ישראל ליטמן ששלמה סייע בידו להקים איגוד סופרים מקומי, לוי שרגא שהכיר את המנוח מהפעילות בבית הכנסת בו נהג להתפלל ונציגים מבית האבות, "בני ברית" - בו התגורר שלמה דוד ז"ל בשנים האחרונות לחייו.
דורית דוד-סימור בכורתו עלתה להודות על הערב המרגש ואמרה כי יודעת כמה חשוב היה לכולם לרצות את אביה בחייו אך עכשיו היא יודעת שכלל המשתתפים ריצו אותו גם כאשר הוא כבר לא בין החיים ולבטח היה אוהב את הערב שהוכן לכבודו.
כתבה: גבריאלה מורז